Group Brepoels
Slimme camera's detecteren helmdracht

Met 20.000 ongevallen per jaar behoren Belgische bouwwerven tot de gevaarlijkste van Europa. De Confederatie Bouw wil dat aantal tegen 2020 halveren. Twee Limburgse bedrijven, Ceyssens Bouw en Dak BVBA en Group Brepoels, wachten daar niet op.

Limburgse bedrijven introduceren camera die herkent wanneer bouwvakker zijn helm niet draagt

HASSELT - Met 20.000 ongevallen per jaar behoren Belgische bouwwerven tot de gevaarlijkste van Europa. De Confederatie Bouw wil dat aantal tegen 2020 halveren. Twee Limburgse bedrijven, Ceyssens Bouw en Dak BVBA (Hechtel) en Group Brepoels (Bilzen), wachten daar niet op. Ze introduceren nu al een camerasysteem dat alarm slaat als iemand zijn helm niet draagt.

Officieel hadden 15.000 bouwvakkers in 2016 een arbeidsongeval. Maar omdat dat cijfer geen rekening houdt met uitzendkrachten, zelfstandigen en buitenlanders, ligt het juiste cijfer volgens de Confederatie Bouw wellicht boven de 20.000. Qua veiligheid bevindt de Belgische bouwsector zich zo vanachter in het Europese peloton. Vergeleken met de vier best presterende landen (Nederland, Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk), ligt het ongevalsrisico hier bijna drie keer hoger.

En hoe kleiner het bedrijf, hoe groter de kans op een ongeval. In 15 procent van de gevallen leidt dat tot een blijvende invaliditeit of overlijden. Het dragen van een helm is op stellingen en in de buurt van hefwerktuigen dan ook verplicht, maar vaak nemen de bouwvakkers het niet zo nauw met de veiligheid omdat zo’n helm “moeilijker werkt”.

Topprioriteit

Ceyssens Bouw en Dak BVBA (Hechtel) en Group Brepoels (Bilzen) slaan de handen in elkaar om daar iets aan te veranderen. “Ik leid een firma met een tiental werknemers. Ik moet toegeven dat zij het dragen van een helm wel eens durven vergeten”, zegt aannemer Peter Ceyssens uit Hechtel. “In tegenstelling tot bij grotere firma’s, is de controle op kleinere werven minder streng. Maar wij hebben de voorbije jaren wel twee ernstige ongevallen gehad. Daardoor is veiligheid een topprioriteit geworden. Toen ik onlangs hoorde dat Group Brepoels een systeem ontwikkelde om het aantal ongevallen te beperken, was ik meteen geïnteresseerd. Daarom wordt binnen enkele weken onze eerste werf uitgerust met camera’s die niet alleen in het oog houden of er iemand met ons materiaal verdwijnt, maar ook of iedereen zijn helm wel draagt.”

“Wij zijn dan weer gespecialiseerd in videobewaking met gezichtsherkenning”, zegt Stijn Brepoels uit Bilzen. “Door een aanpassing van de software kunnen de camera’s checken welke werknemer zijn helm draagt, en vooral wie niet. Indien nodig stuurt het systeem zelfs een alarmsignaal naar de werfleider.”

Bronnen:
Het Belang van Limburg
Het Laatste Nieuws
VTM Nieuws

Foto: Dick Demeymeer nieuws
recente

Nieuwsberichten